Kiedy warto zainwestować w zmiękczacz wody?

Twardą wodą nazywamy wodę, która zawiera duże stężenie kationów takich pierwiastków jak wapń, magnez, żelazo oraz mangan. Woda taka nie jest szkodliwa dla zdrowia, może jednak stać się poważnym problemem przy eksploatacji artykułów gospodarstwa domowego, np. pralek czy czajników elektrycznych. Rozwiązaniem staje się wtedy uzdatnienie jej przy użyciu urządzenia nazywanego zmiękczaczem. Kiedy i dlaczego warto w nie zainwestować?

Czym jest twarda woda?

Jak wspomnieliśmy na wstępie twarda woda to woda zawierająca dużą ilość kationów określonych pierwiastków. Pierwiastki te powodują zwiększenie napięcia powierzchniowego cieczy, przez co gorzej nawilża ona powierzchnie, z którymi ma styczność. Wysokie stężenie kationów utrudnia również rozpuszczanie substancji, takich jak detergenty – oba te czynniki sprawiają, że twarda woda gorzej nadaje się do mycia, niż woda miękka. Innym problemem wynikającym z korzystania z twardej wody jest intensywne powstawanie kamienia kotłowego, czyli białego, chropowatego osadu na elementach urządzeń takich jak pralki, zmywarki czy czajniki. Kamień kotłowy nie jest szkodliwy dla ludzkiego zdrowia, jednak intensywnie pochłania ciepło. Przez to ogrzanie wody potrzebnej do prania czy spożycia zabiera więcej energii. Ponadto kamień sprzyja podwyższonej awaryjności, może prowadzić do przyspieszonego zużywania się sprzętów gospodarstwa domowego.

Kiedy warto zainwestować w zmiękczasz wody?

Odpowiedź na powyższe pytanie jest prosta – zawsze wtedy, gdy stwierdzimy, że woda w naszych kranach zawiera podwyższoną zawartość szkodliwych kationów, osłabiających jej właściwości zwilżające. Profesjonalny zmiękczacz wody w domu pozwoli nam znacząco podnieść jakość wody pobieranej zarówno z miejskiej sieci wodociągowej, jak i własnej studni głębinowej.

Dlaczego warto zainwestować w zmiękczacz wody?

Zainstalowanie zmiękczacza wody może przynieść bardzo wiele korzyści.

– „Pierwszą jest znaczne podniesienie jakości wody używanej przez nas w codziennej higienie i czynnościach takich jak zmywanie naczyń – mówi przedstawiciel firmy Global Water, specjalizującej się w produkcji i dystrubucji wysokiej jakości zmiękczaczy – Różnicę zauważymy już przy pierwszym użyciu. Woda oczyszczona z kationów wapnia i innych lepiej będzie rozprowadzać się po powierzchniach, a nawet niewielkie ilości detergentów będą się w niej dużo intensywniej pienić, zwiększając tym samym swoją skuteczność. Dzięki temu będziemy mogli ograniczyć zużycie wszelkich środków czystości, oszczędzając tym samym pieniądze oraz redukując ilość chemii trafiającej do środowiska. To samo dotyczy preparatów używanych np. do prania ubrań. Inną bardzo ważną korzyścią z używania zmiękczacza jest wydłużenie żywotności sprzętów domowych. Miękka woda nie powoduje powstawania szkodliwego kamienia kotłowego, a zatem używające jej sprzęty są mniej narażone na awarie”.